Misiune

Citandu-l pe Dl Zoltan Prosszer, CEO si actionar majoritar al companiei, este calea cea mai buna pentru declararea misiunii firmei:

"Romcab este un jucator pe piata regionala de mai mult de 60 ani. O perioada de timp care are un impact covarsitor asupra aspectelor care conteaza cel mai mult: cunostinte si experienta in domeniul cablurilor de cupru si al cablajelor. Ambitia puternica de a oferi produse si servicii care sa contribuie la afacerile clientilor nostri si urmarirea continua a calitatii produselor si serviciilor ne-au conturat marca de calitate.
[...]
Toate aceste eforturi se traduc intr-un profil personalizat al afacerii, care ne diferentiaza de competitorii nostri. Am achizitionat utilaje de top, am implementat standarde ISO, am format o echipa tanara, calificata, motivata si dinamica. Am realizat toate acestea din respect pentru industria in care activam si pentru clientii nostri."

Declaratia integrala o puteti gasi aici.

Viziune

Viziunea Romcab este sa devina unul dintre producatorii de top din Europa.

Tintim spre a fi recunoscuti prin competentele noastre in toate sectoarele in care activam, utilizand cele mai noi tehnologii in furnizarea de produse innovative, precum si solutiile cele mai flexibile pentru clientii nostri.

Ne imbunatatim in mod continuu competentele si ne largim portofoliul de produse pentru a fi astfel pregatiti sa reactionam la dinamica pietei in sectoarele noastre de activitate: infrastrucutra, constructii, automotive, uz casnic.

Ne consolidam pozitia celui care razbate printre marii jucatori in industria cablurilor prin faptul ca oferim partenerilor nostri margini competitive si astfel reusim sa cucerim piete/nise noi. Livrand clientilor nostri produse de inalta calitate si servicii personalizate depasim asteptarile acestora.

Obiective

Romcab este o companie in plin proces de dezvoltare avand un mare potential pentru a deveni un lider pe piata de cabluri din Romania si un jucator important pe piata cablurilor din Europa.

Obiectivele noastre strategice se refera la:

  • Continuarea investitiilor in echipamente tehnologice in vederea cresterii capacitatii de productie, pentru largirea gamei de produse precum si pentru scaderea costurilor si reducerea consumului de energie;

  • Cresterea vanzarilor prin extinderea pe piata europeana si consolidarea pietei interne;

  • Focusarea pe 5 industrii cheie: industria auto, transport de energie, constructii, industria electrocasnica precum si pe o piata pe care o denumim piata cablurilor speciale care include: cabluri de telecomunicatii, cabluri feroviare, cabluri emailate, cabluri de medie tensiune etc.;


Istoria noastra

Fabrica de conductori si cablaje a fost infiintata in anul 1950 si a devenit, in scurt timp, principalul furnizor de conductori si cablaje pentru industria romaneasca, dar si un important exportator pentru pietele din Europa. Perioada de tranzitie la economia de piata a condus insa la disfunctionalitati in activitatea firmei, pana la inregistrarea de dificultati financiare, supradimensionare personal, reducere nivel comenzi.

In continuare va invitam sa parcurgeti cateva din realizarile noastre dealungul timpului.

1950

Fabricaţia conductorilor electrici izolaţi a început în Tg.Mureş în anii 1950, în cadrul atelierelor industriei locale. După înregistrarea unei dezvoltări dinamice, această activitate a fost trecută în industria republicană prin înfiinţarea Fabricii de Conductori Tg.Mureş (FCTM), în anul 1960, având sediul pe actualul amplasament al S.C. ROMCAB S.A.

1961-1969

În perioada 1961-1969 fabrica a fost profilată pe cabluri şi conductori izolaţi în mase plastice, fiind dezvoltată şi dotată corespunzător pentru asigurarea necesarului intern, in special pentru fabricaţia cablajelor electrice pentru autocamioane şi tractoare asimilate în fabricaţie la fabricile din Braşov.

1969

În anul 1969 fabrica a fost unificată cu Întreprinderea Electromureş şi cu Fabrica de Maşini de Calcul în curs de construire şi de punere în funcţiune. Electromureşul a devenit singurul furnizor de conductori şi cordoane izolate în PVC pentru întreaga industrie constructoare de maşini şi pentru energetică, precum şi de cablaje electrice pentru toate tipurile de autovehicule fabricate în ţară.

1969-1985

În perioada 1969 – 1985 secţiile conductori şi cablaje din Electromureş produceau şi pentru export, aproximativ 20-30% din volumul total de producţie livrându-se la parteneri recunoscuţi pe piaţa europeană, americană şi în Orient, ca de exemplu: KROMBERG & SCHUBERT Germania, SAELCO Germania, KWO Germania, UNITRA Polonia, REMEE SUA, FOREIGN TRADING Anglia, ZERO - WATT Italia şi alţii.

1990

Anul 1990 a însemnat un punct de flexiune în activitatea Electromureş, care a încercat să se adapteze noilor condiţii ale pieţei. Cele 3 platforme care o compuneau – platforma maşini calcul, platforma conductori-cablaje şi platforma electrocalorice - au mers o perioadă împreună, dar, din cauza pierderii pieţei din ţările membre CAER, o parte din ele (secţia maşini calcul în special) şi-au pierdut întreaga piaţă, născând tensiuni şi conducând la separarea în 1995 a componentelor Electromureş în:
- ROMCAB - cu obiect de activitate fabricaţia de conductori şi cablaje
- ELECTROMUREŞ - cu obiect de activitate fabricaţia de produse electrocasnice
- SUMEL – cu obiect de activitate fabricaţia de bunuri de consum electrice, audio, scule şi construcţii de maşini speciale.

1990-1999

În anii 1990 - 1999 lipsa unei planificări centralizate şi adaptarea imperfectă a Electromureşului şi apoi a Romcab la condiţiile economiei de piaţă, au dus la pierderea unor sectoare de activitate importante pentru Romcab.

1999

În anul 1999 PANEURO COMPANY S.R.L. achiziţionează de la F.P.S. pachetul majoritar de acţiuni şi începe un amplu proces de restructurare a fabricii, pune bazele unui management modern ce revigorează producţia şi îşi fixează, printre alte obiective, recâştigarea poziţiilor pe piaţa internă şi externă.

2000-2006

In perioada 2000- 2006 sunt realizate importante investiţii in valoare de 13,5 miliarde lei. Are loc relansarea fabricii, ceea ce determinã şi creşterea cotei de piaţã. Are loc implementarea sistemului ORACLE Applications, atat la nivel de productie cat si pe partea de gestiune financiara. Apare o nouã gamã de produse, cordoane prelungitoare şi derulatoare şi se efectuează investiţii pentru satisfacerea cerinţelor segmentului auto. Se implementează cu succes Sistemul de Management al Calităţii conform ISO TS 16949:2002 şi ISO 9001:2000.

2004

In 2004 compania este fortata sa preia plata unor datorii in numele altor companii din Grupul de firme Paneuro si intra astfel in reorganizare judiciara. Aceasta insa nu o impiedica sa isi pastreze si consolideze punctele forte, cu pregatire atenta pentru accesarea de noi oportunitati.

2007

In 2007 se încheie cele mai importante contracte în industria auto, atât pe gama conductorilor auto cât şi pe gama cablajelor auto. Creşte volumul vânzărilor la export la 40% din totalul cifrei de afaceri. Cifra de afaceri ajunge la 21.48 mil USD.

2008

În anul 2008 Romcab şi-a păstrat evoluţia ascendentă care a caracterizat-o în cei 3 ani anteriori, ajungând la o cifra de afaceri record de 23,04 milioane USD şi la un număr mediu de 302 angajaţi.

2009

Criza financiara si economica intensa care a inceput in 2008 a continuat apoi in 2009 si 2010, afectand in mod semnificativ practic fiecare domeniu industrial. In fata reducerii activitatii, Romcab a implementat in 2009 un plan de dezvoltare ambitios care i-a permis, in ciuda scaderii drastice a vanzarilor, sa realizeze, la finalul primului semestru din 2010, un venit net de 287.000 lei, precum si sa aduca nivelul de cheltuieli la un nivel foarte scazut.

2010

Compania a reusit de asemenea sa plateasca toti creditorii in procedura de insolventa si astfel, in 22.04.2010, sa iasa de sub incidenta legii insolventei. Ca parte a planului de dezvoltare initiat in 2010, Romcab a trecut in revista toate oportunitatile de investitie disponibile si a reusit sa beneficieze de schemele de co-finantare oferite de fondurile europene.

2012

Anul 2012 – ne-am extins echipa prin cooptarea unor specialisti de renume in industria cablurilor, care au activat ca veriga necesara si importanta de expertiza si tehnologie pentru fabrici, aport de know-how nu doar pentru a construi fabrici, dar si pentru a le conduce in mod profitabil si la standarde de profesionalism inalte, catalizator in procesul amplu de dezvoltare a fabricii.

2013

Anul 2013 a pus bazele solide pentru reducerea semnificativa a costurilor cu productia si cu materia prima:
- Proiectul „Masuri de eficientizare a consumului energetic pentru unitatea de productie Targu Mures a SC ROMCAB S.A” a fost demarat. Obiectivul principal consta in cresterea capacitatilor de productie, obtinerea unei reduceri in consumul final de energie electrica si gaze si va fi realizat prin inlocuirea tuturor utilajelor vechi cu altele noi, moderne. Valoarea totala a proiectului este de 37 mil EUR (17 mil EUR ajutor de Stat nerambursabil cu o intensitate de 60% din valoarea cheltuielor neeligibile si 20 mil EUR contributie proprie a companiei). In mod concret, urmatoarele echipamente vor fi achizitionate: 13 masini pentru sectia trefilare, 50 masini pentru sectia izolare si cablare conductori, 20 masini pentru sectia de injectare, 16 masini pentru deservire utilitati.


Act constitutiv

  • Descarca Actul Constitutiv - Actualizat 13.02.2017